You are currently viewing HASİPOĞLU: İMAR YASASI, DEĞİŞEN VE GELİŞEN HAYATA UYUMLU OLMALIDIR

HASİPOĞLU: İMAR YASASI, DEĞİŞEN VE GELİŞEN HAYATA UYUMLU OLMALIDIR

Cumhuriyet Meclisi, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu, İmar Yasası’nın sürdürülebilir olması gerektiğini ifade ederek, “İmar Yasası, değişen ve gelişen hayata uyumlu olmalıdır” dedi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili, Cumhuriyet Meclisi, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu, geçen ay Resmi Gazete’de yayımlanan ve komitede görüşülen İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İmar Yasası’nın ülkenin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınma planını belirleyecek güçte bir yasa olduğunu kaydeden Hasipoğlu, “Bu yasanın sürdürülebilir olması gerekiyor” dedi.

“İMAR YASASI, DEĞİŞEN VE GELİŞEN HAYATA UYUMLU OLMALIDIR”

Hasipoğlu, Güney Kıbrıs’ta İmar Yasası’nın 29 kez değişikliğe uğradığını belirterek, “İmar Yasası, değişen ve gelişen hayata uyumlu olmalıdır” ifadelerini kullandı.

İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın alelacele gündem geldiği yünündeki eleştirileri de değerlendiren Hasipoğlu, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“İmar Yasası’nda değişiklik yapılması için hazırlanan yasa tasarısı 3 ay önce de gündeme gelmişti. O dönemde üzerinde daha fazla görüşülebilmesi için söz konusu yasa tasarısı Bakanlar Kurulu tarafından geri çekilmişti. Sonrasında ise İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ikinci kez gündeme geldi. Tasarı ikinci kez gündeme geldiğinde 21 günlük halkın gündemine sunma süreci işledi. Bu sürede birçok kişi ve kurumdan bize yazılı görüş geldi. Yazılı görüşleri aldıktan sonra komite toplantılarını yapmaya başladık. Toplantılarımızda Şehir Planlama Dairesi, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği (KTMB), Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMB), Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Yeşil Barış Hareketi yer aldı.”

“TÜM KESİMLERİN İMAR (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI’NDAN HABERDAR”

Hasipoğlu, tüm kesimlerin İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ndan haberdar olduğunu ifade ederek, “21 günlük sürede zaten herkes görüşlerini iletti” diye konuştu.

Komitedeki resmi toplantıların dışında ayrı olarak teknik toplantının da yapıldığını dile getiren Hasipoğlu, “Teknik toplantıda tüm detaylarıyla söz konusu yasa tasasında yer alan maddeler tartışıldı” açıklamasında bulundu.

Hasipoğlu, İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısı kapsamında kabul edilen prensibin ‘yerinden yönetim’ ilkesi olduğunu söyleyerek, “Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin yüzde 95’i bu yetkiyi yerel yönetimlere verdi” dedi.

“İMAR YASASI’NDA SÖZ SAHİBİ OLMASI GEREKEN HALKTIR”

İmar Yasası tadilatı yapılırken katılımcılığın önemli olduğuna vurgu yapan Hasipoğlu, “İmar Yasası’nda söz sahibi olması gereken halktır” ifadelerini kullandı.

Hasipoğlu, İmar Yasası’nın tarım ve turizm gibi lokomotif sektörlerin katılımıyla bir bütünlük içerisinde olması gerektiğini aktararak, “Bütün ilke ve görüşleri dikkate alarak ilerlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Yeni bir İmar Yasası hazırlamadıklarına dikkat çeken Hasipoğlu, “Belirli kriterler sağlanırsa planlama makamı belediyelere plan yapma yetkisini yazılı olarak devredecektir” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın