You are currently viewing “İLK HEDEF VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK”

“İLK HEDEF VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK”

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, kısa, orta ve uzun vade planlamalar için çalıştıklarını belirterek, organizasyon eksikliklerinin giderilerek halka daha iyi hizmet sunmak için adımlar atmaya başladıklarını açıkladı:

“İNSANIMIZIN SAĞLIK HİZMETİ ALMASI TEMEL HEDEFİMİZDİR”

Bakan Dinçyürek, “Diyalog ve işbirliği ile karşılıklı anlayışla kısa vadede sağlıkta yeni bir yasa çıkarmadan, yeni personel almadan, yeni hastane yapmadan da mevcut verimliliği yüzde 30 yukarı çekme potansiyeli vardır. Sağlıktaki verimliliği artırmak boynumuzun borcudur, bu asli görevimizdir. Tüm imkanları seferber ederek ülke insanlarının sağlık hizmeti alması temel hedefimizdir” dedi.

“ONLİNE İLAÇ TAKİBİ YAPILACAK”… İlaç eksikliği konusuna değinen Dr. Dinçyürek, “Çok zor şartlarda bütçe imkanları yaratarak sağlıkta bazı şeyleri halkın hizmetine sunabiliyorsak harcanan paraların doğru yere harcandığı, aldığınız ilaçları en etkin şekilde hastanın tedavisi için harcandığı tek bir iğnenin boşa harcanmadığı bir sistem kurmak boynumuzun borcudur” online diyerek ilaç takip sisteminin kurulacağını kaydetti.

“ÖZELDEKİ AMBULANSLAR DA KULLANILACAK”… 112 Acil Sistemi daha güçlü kılmak için yapmak istediği değişikliği anlatan Bakan Dinçyürek, çoklu kazalarda devletteki ambulans sayısının eksik kalabileceğini söyledi. “Bir özel hastanenin ambulans ve ekibi hazır bekliyorken, acil bir vakaya hizmet vermiyorsa bu ciddi sıkıntıdır, ambulans hazırsa bizim ondan yararlanmamamız yanlıştır” diyen Dinçyürek, bir hastanın bile hayatının kurtarılmasının tarifsiz bir başarı olacağını kaydetti.

“100 HASTABAKICI İSTİHDAM EDİLECEK”… Dr. Dinçyürek, hastanelerde eksikliği hissedilen hastabakıcılar için gerekli yasal değişikliği yaptıklarını ve 100 kişilik kadro açıldığını belirtti. Bakan Dinçyürek, “Bu Devlet’in 100 yeni istihdamı demektir. Maliyenin buna izin vermesi lazım. Yoğun bakımlar ve ağır yatalak hastaların olduğu servisler için çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, kendisine sorulan soruları yanıtladı.

Bakan Dinçyürek, kısa, orta ve uzun vade hedefler koyup bu hedeflere ulaşmak için çalışılacağını kaydetti. Bu çerçevede çalışmalarını yapıp stratejileri belirleyip Anavatan Türkiye’ye ziyaret gerçekleştireceğini söyleyen Dinçyürek, “Burada Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı’yla ortak projelerimizi masaya yatıracağız” dedi.

Bakan Dinçyürek kısa vadede sağlıktaki verimliliği en az yüzde 30 oranında artırmaları gerektiğini belirterek, bu çerçevede adımlar artmaya başladıklarını dile getirdi.

Hakan Dinçyürek, bakan değişimlerinin bayrak yarışı olduğunu belirterek, “Herkes var gücüyle kendi vizyonuyla sağlığı daha ileri götürebilmek için, vatandaşa daha iyi koşul yaratabilmek amacıyla çalışmalar yaptı. Biz de devraldığımız noktadan ileriye taşımak için çalışacağız” dedi.

“30 yıldır sistemin içerisindeyim”

30 yıldır hastanelerin içerisinde sağlık sisteminin içerisinde görev yapan bir hekim olduğunu anımsatan Dr. Dinçyürek, “KKTC’deki sağlık sisteminin güçlü yanlarını da zayıf yanları da biliyorum. Ben çalışanları tanıyorum. Bazı mazeretlerin haklı olduğunu, bazılarının iş yapmayı erteleyecek noktada olmadığını bilen biriyim. Diyalog ve işbirliği ile karşılıklı anlayışla kısa vadede sağlıkta yeni bir yasa çıkarmadan, yeni personel almadan, yeni hastane yapmadan da mevcut verimliliği yüzde 30 yukarı çekme potansiyeli vardır” dedi.

“Lefkoşa’da artık ameliyatlar 08.00’de başlıyor”

Sorunları yerinde çözerek, her kesimi dinleyerek sağlıktaki verimliliği artıracaklarını söyleyen Dr. Dinçyürek, “Bunu yapacağız. Mesela Lefkoşa hastanesinde artık sabah saat 08.00’de ameliyatlar başlıyor. Ameliyat bekleyen hasta sayısının bekleme süresinin kısalması demektir bu adım. Çekilen tetkiklerin raporlanması sürecinin de daraltılması için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Her branşın güncel durumunu tespit edip nasıl daha verimli hale getirebiliriz diye uğraştığını kaydeden Bakan Dinçyürek, “Mesela tüm sağlık ocaklarında bir diş ünitesi ve diş hekimi var. Ama ne yapabiliyoruz? Sadece çekim mi yapıyoruz, yoksa kanal tedavisi yapabiliyor muyuz? Bunları tespit edeceğiz. Malzeme eksikliklerini tedarik edeceğiz. Ama bu malzemenin en verimli şekilde kullanıldığını da takip edeceğiz. Buna uyum sağlayamayan varsa da gereğini yapacağız” diye konuştu.

Halkın verimli bir sağlık hizmeti almasını istediklerini ve bu doğrultuda kısa vadede adımlar atılacağını anlatan Dinçyürek, “Bazı yerlerde alt yapı yatırımları, alet edevat donanım çok önemlidir verimlilik için. Bazı yerlerde insan kaynağı gereklidir. Bunların tespiti için nokta atışı çalışıyorum” dedi.

“Özdemir Berova sağlık için bir şanstır”

İlaç eksikliği konusuna değinen Sağlık Bakanı, sözlerine şöyle devam etti:

“Geldiğim gün ilaç eczacılıkta ilaç stoku neredeyse sıfırlanmıştı. Hızlı bir şekilde ilaç tedariki için hamle yaptım. Bazı ilaçlar hayati önem taşır ve hızlı bir şekilde az da olsa bir kaynak yarattık ve ilaçlar bu hafta pey der pey gelecek. Ama daha bu ilaçlar gelmeden yenileri için çalışmaya başlıyoruz.”

Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın sağlık için bir şans olduğunu ifade eden Dinçyürek, “Özdemir Berova şansımızdır çünkü bir hekimdir. Benim söylediğimi en iyi anlayacak kişidir. İhtiyaçların giderilmediği zaman bizi nelerin beklediğini en iyi bilen kişidir. Sağlıkta tasarruf olmaz. İlaç için ivedi kaynak yaratmak zorundayız” şeklinde konuştu.

“Harcanan paraların doğru yere gitmesi gerekir”

“Biz KKTC olarak zengin devlet değiliz ama her şeyi yapmaya çalışıyoruz” diyerek sözlerine devam eden Dinçyürek, şöyle devam etti:

“Çok zor şartlarda bütçe imkanları yaratarak sağlıkta bazı şeyleri halkın hizmetine sunabiliyorsak harcanan paraların doğru yere harcandığı, aldığınız ilaçları en etkin şekilde hastanın tedavisi için harcandığı tek bir iğnenin boşa harcanmadığı bir sistem kurmak boynumuzun borcudur. Bazı yasal düzenlemeler şarttır. İlaç takip sistemini kurmamız gerekiyor. İlacın seyrini taklip etmemiz gerekiyor. Online ilaç takibi yapmak en temel görevimizdir. Yasal değişim de gerekir. E-Devlet için yasal dönüşümü yapacağız. İlaçta doğru planlama ve doğru bütçelendirme bizi doğru noktaya itecek. Bunu kısa sürede hayata geçireceğiz. Hiç bir ilacı ziyan edemeyiz.”

“Özeldeki ambulanslardan da faydalanılacak”

“112 özelleştiriliyor” söylemlerini eleştiren Bakan Dinçyürek, yapmak istediği değişikliği anlattı:

“Ben göreve gelmeden 1 gün önce Mağusa’da Maraş’ta 50 yaşlarında yeni bir bebeği olan bir erkek hasta yere yığıldı. Ambulans çağırıldı. Mağusa’daki ambulansların tümü acil bir başka vaka için çıkmıştı. En yakın ambulans İskele sağlık merkezindeydi ve oradan çağırıldı. Ambulans 40 dakikada geldi ve hasta kaybedildi. Bundan dolayı hayatını kaybetti demiyorum ama olay yerinen 1 km uzakta olmayan bir özel hastane var. Ambulansı var, hekimi var. O ambulans da bu sistem içerisinde yer alması gerekir. Bizim söylediğimiz budur” Bakan Dinçyürek, hazır ambulansların acil bir vakaya sevk edilememesinin büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Kara propagandaya boğun eğmeyiz”

“Türkiye’de ya da Avrupa’da tüm ambulanslar bir ağ sisteminin içindedir. Bizim ambulans ağımızı güçlendirme hedefimiz var. 112’ye yeni ambulans ve ekip kurma isteğimiz var. 10 yeni ambulans alacağız. Hedefimiz bunu 20 yapabilmektir. Ama bunlar oluncaya kadar geçecek sürede ben elimde imkan varken birden çok kazadan dolayı çoklu hastaları hastaneye taşıyacak sistemde sorun olduğunu görüyoruz. Özelde ambulans hazırsa bizim ondan yararlanmamamız yanlıştır. Esas olan insan sağlığıdır. Bir hastanın bile hayatını kurtarsak tarifsiz bir başarıdır bu. Devletin ambulansları başka vakalardaysa ben özeldeki ambulansı kullanmalıyım. Özel hastanelerle görüştüm. Tabipler birliğinin fiyatları var. İhtiyaç duyulursa biz bu hizmeti alalım.”

112 servisinin kontrolünde bu işlemin gerçekleştirileceğini de söyleyen Bakan Dinçyürek, “Direktifi verecek olan 112 merkezidir. Bu merkez daha da güçlü bir yetkiyle daha da güçlü çalışacak. Halk sağlık adımlarından vazgeçmeyiz, kara propagandaya da boğun eğmeyiz” diyerek güçlü bir mesaj verdi.

“100 hastabakıcı istihdam edilecek”

Hastanelerdeki hasta bakıcı eksikliği ve bazı kişilerin burada bu işleri yapmasına yönelik durumu değerlendiren Bakan Dinçyürek, kendi annesinin kendi görev yaptığı hastanede dışarıdan hizmet aldığını ifade ederek, bu durumun devletin organizasyonu altında yapılması için ilk adımın atıldığın ı müjdeledi. Bakan Dinçyürek, “Devlet bu noktada kifayetsiz kalıyorsa ve belli bir kesimin elime mahkum kalıyorsanız o zaman siz onları değil, onlar sizi yönetir” dedi.

Bakan Dinçyürek, şunları söyledi:

“Yataklı Tedaviler Kurumu Yasası’nda değişiklik yapıldı. Sadece hekim sayısıyla sınırlı değil değişiklikler. Hasta bakıcı kadrosu devlette oluşturuldu ve 100 kişi alınması için çalışma başlatıldı. Bu Devlet’in 100 yeni istihdamı demektir. Maliyenin buna izin vermesi lazım tabi. Yoğun bakımlar ve ağır yatalak hastaların olduğu servisler için çok önemlidir bu. Teorikte yasal olarak geçti pratikte güncel hayata geçirme noktasına geldik. Hükümet içerisinde bunları istişare ederek adımları atacağız. Belki aksaklıklar göreceğiz ve yeni adımlar atacağız ama biz bu sorunu çözmekte kararlıyız.”

“Hedef koyup bu hedeflere doğru ilerleyeceğiz”

“Herkesin hak ettiği sağlık düzeyini almasını sağlayacağız” diyen Sağlık Bakanı Dinçyürek, kısa vadede verimliliği artırmalarının ardından orta ve uzun vade projelere girişeceklerini kaydetti.

Dinçyürek, sözlerine şöyle devam etti:

“Girne askeri hastanesi bitiyor. Merkezdeki yükü azaltacak. Hedefimiz mart ayında Girne Hastanesi’ni açmaktır. Bir iki ay sarksa da bitecek. 500 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi’ni en geç 2025’in 3’üncü çeyreğinde bitirtmemiz lazım. Bunları hedef koymalıyız. Ev ödevlerimizi yapıyoruz, Türkiye Sağlık Bakanımızı ziyaret edip, takvimlendirmeyi yapacağız. Bafra’ya sağlık merkezi yapmalıyız.. Elimizden ne gerekirse yapacağız. 2025 3’üncü çeyreğinde bitmeli burası da. Yeni sağlık merkezlerini KKTC’ye kazandırıp donanımlarını yapıp sağlık çalışanlarını monte etmek ve bölgelerde verimli sağlık hizmetini sağlamalıyız. Bugünden biz düğmeye basacağız ki bunları yapabilelim.”

Bakan Dinçyürek, ev ödevlerini hazırladıktan sonra Türkiye’yi ziyaret edeceğini ve Sağlık Bakanı ile görüşeceğini ifade ederek, “Hiçbir mazeret başarının yerini alamaz. Biz başardıklarımızı anlatmak istiyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın